intraveneuze therapie

behandelingen > intraveneuze therapie

Vitaminen, mineralen, fytonutriënten, hormonen… zijn essentieel voor onze immuniteit. In onze hedendaagse samenleving hebben veel mensen last van chronische stress of leiden een ongezonde levensstijl met weinig slaap en ongezonde voeding, waardoor de immuniteit vaak niet meer in staat is om het lichaam te genezen bij ziekte. Daarom is het soms nodig om infusen toe te dienen.  

Het intraveneus toedienen van vitamine C bijvoorbeeld is al geruime tijd een belangrijke ondersteuning bij kankerbehandeling. Het verhoogt het waterstofperoxide in de kankercel die hierdoor sneller zal afsterven (verhoogde apoptose). Er zijn de laatste jaren zeer veel onderzoeken gepubliceerd over intraveneuze toediening van vitamine C bij patiënten die chemo- of radiotherapie krijgen, met positief resultaat. Deze behandeling werkt dan complementair aan de klassieke behandeling. Ze vermindert de nevenwerkingen en verbetert de kwaliteit van leven.  

Intraveneuze therapie wordt ook ingezet wanneer een verminderde immuniteit oorzaak is van het moeizaam genezen van virale of bacteriële infecties zoals CMV, EBV, mycoplasma, chlamydia…). Dan blijft de infectie chronisch aanwezig, met blijvende klachten tot gevolg (vermoeidheid, koortsigheid, slaapproblemen, slechte recuperatie…). Dat is soms het geval bij de ziekte van Lyme, die opgelopen wordt door de beet van een besmette teek. Wanneer dit tijdig opgemerkt wordt, volstaat een onmiddellijke behandeling met antibiotica. Soms wordt dit echter niet opgemerkt en in combinatie met een verminderde immuniteit kan dit tot chronische infectie leiden.  In dergelijke gevallen helpt intraveneuze therapie bij het versterken van het immuunsysteem.  

Intraveneuze therapie, zoals met het al genoemde vitamine C of bijvoorbeeld de Myerscocktail (een mix van vitaminen, mineralen en aminozuren), helpt dus om infecties te bestrijden door ons immuunsysteem te versterken, waardoor het lichaam na verloop van tijd opnieuw in staat is om zélf een bacterie of virus te elimineren.